Scroll to top

A SMART módszer segít közelebb kerülni a céljaidhoz

Vágyaink megfogalmazása csupán csak a kezdet a célalkotás és a megvalósítás hosszú, rögös útján, de érdemes kitartani.

 

„A sikeres embert az különbözteti meg a sikertelentől, hogy a sikeres ember folytatja ott, ahol a sikertelen már beadja a derekát”– írja Vera Peiffer német származású írónő, hipno-, és pszichoterapeuta. Való igaz, a sikeres emberek élettörténetét olvasgatva legtöbbször kiderül, milyen erős hittel és kitartással dolgoznak a céljaik elérése érdekében. És bármilyen nehézség vagy akadály jön szembe, nem tántorítja el őket az álmaik megvalósításától. A sikeres célba éréshez azonban nagyon fontos lépcsőfok a pontos célalkotás is. A coaching folyamatok során is sokat alkalmazott SMART módszer ebben segíthet nekünk.

Belső meggyőződés

Mielőtt azonban bármilyen célkitűzésbe belekezdenénk, az első és legsürgetőbb pont, hogy őszintén elbeszélgessünk önmagunkkal az álmaink kapcsán. Rendkívül fontos ugyanis, hogy a céljaink tényleg a saját vágyainkból fakadjanak, hiszen akkor fogunk tudni a végsőkig kitartani, ha nem másokért, hanem önmagunkért csináljuk ezt az egészet. Tehát a célalkotás előtt az alábbi kérdéseket mindenképp válaszoljuk meg magunknak.

  • A saját utunkat járjuk? A saját álmunkat követjük?
  • Miért akarjuk elérni ezt a célt?
  • Belső meggyőződés vagy külső bizonyítási vágy vezet?
  • Mi kell ahhoz, hogy kitartsunk a meggyőződésünk mellett?
  • Ki fog támogatni az úton?
  • Mi az oka, hogy ezt a célt akarjuk követni?

Egy gyors vizualizációs gyakorlat is segíthet megtalálni a válaszokat. Csukjuk be a szemünket és csak képzeljük el, hogy elérjük mindazt, amire vágyunk. Mit ad ez nekünk? Milyen érzéseket kelt? Ez az, amire mindig is vártunk?

smart_celok_meghatarozasa_celalkotas_almokbol_celok_coaching_doczy_julia

A kezdetek

Ha az előbbi kérdésekre adott válaszaink azt üzenik, hogy önazonos célokkal bírunk, ne féljünk elindulni a megvalósítás útján. Az első és legfontosabb lépés, hogy pontosan határozzuk meg őket, ehhez pedig a már említett SMART módszert hívjuk most segítségül.

Milyen a SMART cél?

Specific – specifikus,

Measurable – mérhető,

Attainable – elérhető,

Relevant- releváns,

Time-related: határidőhöz kötött.

A SMART módszer segítségével a céljaink jól definiálhatóvá, mérhetővé, kicsit megfoghatóbbá válnak. Ha tesztelni szeretnénk a módszert, kezdjünk egy kisebb céllal, amely segít ráérezni a folyamatra. Például valami olyasmivel, hogy „egy hónapon belül szeretnék leadni 2 kilót”. Ezzel az időben könnyen belátható céllal kipróbálhatjuk a módszer hatékonyságát, és kedvet kaphatunk ahhoz, hogy a legmerészebb álmainkat is elindítsuk a megvalósítás útján.

A SMART cél összeállítása

A célunk legyen specifikus

A tervek mindig segítenek irányban tartani, de figyelnünk kell a konkrétumok megfogalmazására. A túl általános célok képlékennyé válhatnak. Van különbség a „Jobban szeretném érezni magam!” és a „A következő egy hónapban szeretnék közelebb kerülni önmagamhoz, több önszeretet, öngondoskodást gyakorolni a mindennapokban!” között. Utóbbi jól körülhatárolható, előbbi kapcsán viszont számtalan tisztázatlan dolog merül fel.

A kérdés, ami segíthet: Mi az általam követett cél pontos leírása?

A célunk legyen mérhető

Honnan fogjuk tudni, hogy hol tartunk, ha nem tesszük mérhetővé a célunkat? Legyenek mérföldkövek, kapaszkodók a megvalósításban, amelyekkel nyomon követhetjük a haladást. Ha lépésről-lépésre látjuk a feladatokat, az elejétől a végéig átláthatóvá tesszük a folyamatot, mégis egyszerre elég lesz csak a következő lépcsőfokon gondolkozni.

A kérdés, ami segíthet: Mi az, ami segíthet mérni a megvalósítás folyamatát?

A célunk legyen elérhető

Nem jó, ha a célom bármilyen erőlködés, belefektetett munka nélkül elérhető. Gondoljunk csak bele: legtöbbször azt értékeljük igazán, amiért meg kellett dolgoznunk. Ha valami túl könnyű, megeshet, hogy alábbhagy a lendület, de az irreális elvárásokat sem érdemes gazdagítani. Például hiába akarok pilóta lenni, ha kifejezetten rossz a szemem. Ez gyakorlatilag majdhogynem kizárja ennek az álomnak az elérését. Valahogy a kettő között kell megtalálnom a megfelelő célt. Tehát legyen benne kihívás, de elérhető legyen számomra.

A kérdések, amelyek segíthetnek: Van lehetőségem eljutni a végcélig? Mennyi energiát vagyok képes beletenni a megvalósításba?

A célunk legyen releváns

Szükség van rá, hogy a célunk tényleg fontos legyen számunkra. Belső meggyőződéssel, hittel tudjunk beleállni a folyamatba, így sokkal hatékonyabbak lehetünk. Ha a céljaink önazonosak, a belső motivációnk is jobban ki fog tartani a megvalósítás ideje alatt.

A kérdések, amely segíthetnek: Összhangban van a célom a belső vágyaimmal? Elég fontos számomra, hogy mindent megtegyek érte?

A célunk legyen határidőhöz kötött

A coaching folyamatokban sokszor az egészen apró részfeladatokhoz is szeretünk határidőket adni, mert ez is egyfajta kapaszkodót nyújt az út során. Még a halogatásra hajlamos emberek is gyorsabban viszik végig a folyamatot, ha konkrét határidőket adnak önmaguknak a megvalósításhoz. Arról nem is beszélve, hogy így kevésbé folyik ki az idő a kezünk közül.

A kérdés, ami segíthet: Milyen dátumokat kötök a végcélhoz és az egyes mérföldkövekhez?

smart_celok_meghatarozasa_almokbol_celok_coaching_doczy_julia

Értékeljünk

A célalkotás végeztével jöhet a megvalósítás. Kétféleképpen is segíthet nekünk, ha minden héten egy kis időt szánunk arra, hogy értékeljük a folyamatot. Egyrészt átláthatóvá teszi, hogy mivel haladtunk: megveregethetjük a vállunkat, hogy megint egy picit közelebb kerültünk a végcélhoz – a jutalmazás is nagyon fontos része ennek a rendszernek! Másrészt viszont a hibákat is segít kiszűrni. Az elakadásokból, nehézségekből pedig rendkívül sokat tanulhatunk. Ha nehezen kezeljük, amikor hibázunk, érdemes bevetni az önegyüttérzést. Szeretettel, empátiával viszonyuljuk önmagunkhoz, akár a barátainkkal tennénk ilyen helyzetben. Teljesen természetes része egy megvalósítási folyamatnak, ha elakadtunk. Amennyiben valami nehezebben megy: ismételjünk, gyakoroljunk! Mi másból tanulnánk, ha nem a tapasztalásokból?

Elő a jegyzetfüzettel!

Ahogy a mondás tartja: a szó elszáll, az írás megmarad. Írjuk le, vázoljuk fel akár kis jegyzetként a megvalósítás útját. Legyen egy tervünk arról, hogy hova, és hogyan szeretnénk eljutni. A türelem és a kitartás kulcsfontosságú. Ha pedig véletlenül az út során változna valami, legyünk rugalmasak a megvalósítás tekintetében. Hiszen a végcélt többféle úton is elérhetjük!

 

Mi lesz az első SMART célod? 

 

Ez a cikkem a Remind Magazinban jelent meg.

Hozzászólás

hu_HUHungarian